Kim Vermunt
CE IEMES student
Iemes-week 4
IEMES week 4, alweer de laatste van dit jaar. Maar deze IEMES week vond ik zelf wel de leukte van allemaal. De gastsprekers waren: Kim Koppenol, John van de Molengraft, Koen Hansen, Leon van der Zanden en Eddy Zoëy.
Kim Koppenol - RTL
Kim begon haar carrière bij RTL door een andere droom in duigen viel. Ze wilde namelijk vertaler worden. Ze belande toen bij het toenmalige Veronica. Ze werk nu al zes jaar bij RTL Nederland. Ze vertelde ons tijdens het seminar over RTL en over haar baan.
RTL Nederland bestaat uit onder andere :RTL 4, 5, 7, en 8, maar het heeft veel meer bedrijven zoals: Videoland, Pepper, Qquala en Couverts. Al die verschillende bedrijven kun je opdelen in vier categorieën binnen RTL Nederland, namelijk: televisie, digital, ventures en entertainment.
Zelf werkt ze op de communicatie afdeling en doet ze onder andere met haar team de merkstrategie, (crisis)woordvoering, digital en ventures.
John van de Molengraft – NOS
John is 26 jaar en werkt nu als producer bij het NOS Nieuws. Hij studeerde in 2012 af aan de opleiding Commerciële Economie IEMES (zelfde studie als ik nu doe). Tijdens zijn studie studeerde hij een half jaar TV Production en Engels aan de Univeristy of Central Oklahoma in de Verenigde Staten. Daar werkte hij ook mee aan nieuwsuitzendingen van regionale zenders.
De NOS is de bekendste publieke omroep van Nederland. De NOS is verdeeld in drie categorieën: nieuws, sport en evenementen. De NOS maakt de volgende dingen: het journaal, het jeugdjournaal, NOS op 3, Nieuwsuur, Teletekst, Radio1 Journaal, Radionieuws, Studio Sport, Langs de Lijn en NOS.nl
Verder vertelde John hoe het nieuws iedere dag tot stand komt en wat zijn baan als producten van het nieuws inhoud. Hij zorgt gedurende hele nieuwsproces dat iedereen heeft wat hij/zijn nodig moet hebben om het nieuws te kunnen maken. Hij zorgt voor cameraploegen, geluid, satellietwagens, radiowagens, verbindingen en nog veel meer. Ze regelen dus eigenlijk alles, behalve de inhoud. Het is erg last minute werk en ze moeten erg op de kosten letten vanwege de bezuinigingen.
Leon van der Zanden
Leon van der Zanden wordt op 25 oktober 1977 geboren met een zachte g. Vanaf 1998 treedt hij op als cabaretier en stand-up comedian. Hij maakt en speelt 7 solovoorstellingen. Voor Omroep Brabant maakt en presenteert hij, samen met Merlijn Passier, tot 2008 het programma Olifantendoders, waarin zo goed als alle maatschappelijke taboes in beeld worden gebracht en ontdaan worden van hun lading.
In Leons laatste soloprogramma Rebel zet hij een baanbrekende stap binnen cabaret door meer dan 10 theatergenres te combineren met een diep symbolisch verhaal dat ook nog eens grappig is en deze voorstelling mondt uit in een film-achtige registratie. Nu zit hij in de laatste fase van het schrijven van zijn nieuwe show 'Supergewoon', waarin hij met de verworvenheden uit Rebel zijn oude kracht weer oppakt, namelijk stand up comedy. Ook op televisiegebied laat Leon zich zien en maakt hij vanaf 2012 deel uit van het VARA-programma 'In goed gezelschap', presenteert hij in 2014 'De Invaller', is gast bij comedyclub Katendrecht op NPO3. Daarnaast heeft het programma Grimassen een aflevering besteed aan hem, waarin hij terug gaat naar zijn roots op Mauritius. Tevens heeft Leon zich ontwikkeld als columnist, geeft comedy- en presentatieworkshops bij bedrijven en is artistiek leider van de Comedy Academy in Eindhoven.
Tijdens het gastcollege onthult Leon niet alleen alles wat je wil weten over zijn vak, maar zal hij de drijfveer achter elk succes laten voelen, namelijk passie.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik Leon van der Zanden eigenlijk alleen nog maar van z’n gezicht en ik wist dat hij een cabaretier was.
Tijdens het seminar vertelde hij kort wat over zijn vak en daarna vertelde hij vooral over zijn passie. Soms was het nogal een zweverige bedoeling, vooral toen het ging over het onderwerp waarom we hier op aarde zijn. Maar ik vond het wel een heel inspirerend seminar. Als afsluiting van het seminar deed hij nog een stukje uit zijn nieuwe voorstelling, wat een groot succes was.
Eddy Zoëy
Eddy Zoëy doet van álles. De meesten kennen hem van z’n tv-programma’s, maar voor Eddy programmamaker en presentator werd, maakte hij muziek.
Na vele BNN-reeksen, reis- en sterrenprogramma’s start Eddy Zoëy in 2004 met de succesvolle reeks ‘Nu we er toch zijn’. Een volledig niet-voorgeproduceerd tv-programma waarin de gastvrijheid wordt getest door simpelweg op ’n willekeurige deurbel te drukken, om naar avondeten, een auto of zelfs een slaapplek te vragen. Deze reeks, waarin mensen van alle soort de meest persoonlijke verhalen vertellen, kent een vakantie-spin-off, waarin landen als Zweden, Spanje en Engeland op hun gastvrijheid werden getest.
Tijdens het seminar vertelde hij over zich zelf en hoe het is gekomen wat hij nu allemaal doet. Ook wilde hij vooral veel vragen beantwoorden.

